Вчера във фейсбук Ирина Герджикова пусна една снимка с любимия си десерт "мммед+тахан+кашу+какао". Изглеждаха много приятно и беше мило, че сподели и рецептата: "200 гр. сурово кашу, смляно на прах, 100 гр. сусамов тахан, 100 гр. мед. Всичко това се смесва добре и с ръце се оформят топчета. После ги слагаш в какао и ги овалваш :)" Благодаря ти, Ирина! :)
Стори ми се интересна и лесна и реших за проба да направя половин доза.
Сусамов био тахан взех от Карфур. Не намерих сурово кашу и взех печено без сол. Мед си имах, чудесен от Стария Кръвеник, едно село, което вече е изключено от списъците и регистрите на селата.
Смлях кашуто с орехомелачка и разбърках с по около 2-3 лъжици мед и тахан. Получи се ей такава гъста смес:
Разделих я на няколко топчета:
Овалях ги в какао, като подобаващо оплесках всичко наоколо. Получиха се седемнайсет топчета.
Детето категорично отказа да ги опита.
Изглеждали ѝ много горчиви с това полепнало какао на прах.
Предполагам, че ако бях здрава, щях да ги харесам повече.
Един от плюсовете на тоя десерт е, че става буквално за 10 минути.
След време ще опитам със смлени орехи и с нещо, което да поубие дъха на слънчоглед от тахана.
Ето и рецептата в twitter.
Няма коментари:
Публикуване на коментар