неделя, 8 януари 2012 г.

Кекс с кисело мляко

Това е семпла, некапризна рецепта за кекс. Отнема около един час. От опит разбрах, че се изпича по-добре, ако сместа се раздели на две части. Но ако се ползва по-голям съд, може и без делене.

Започвам. Разбивам 3 яйца с миксер за около минута и добавям чаша и половина захар.
Разбърквам сместа, докато се разпени и добавям олиото.
Оригиналната рецептата, от която тръгнах, беше с 3\4 чаена чаша олио, но аз намалих размера на чашата и количеството на олиото на около половин чаша и според мен това е достатъчно.
След това премервам две чаши брашно и го пресявам в купа. Може и върху вестник, ама отдавна нямаме вестници вкъщи. Към брашното добавям пакетче бакпулвер.
Ползвам бакпулвер с ванилия, щото така не ми се налага да търся из кутията дребните пакетчета ванилия. Също така добавям и щипка сол.
Брашното се добавя към сместа по-късно, но ако премеря първо киселото мляко, което е на ред, ще намокря чашата, затова права това "разместване на етапите". Случва се и да се разсеям и да не си премеря първо брашното, но последиците са ужасни ;), освен че се ядосвам, малко де, трябва да търся друга суха чаша, а освен това трябва да внимавам да бъде със същия обем.

В обрашнената чаша меря киселото мляко и към него добавям една лъжица сода бикарбонат. Разбърквам и го добавям към сместта от захар, яйца и олио.
Поразбърквам около минута и добавям брашното. Включвам фурната на 200 градуса отгоре и отдолу, да си се загрява. С това приключва правенето на бялата част на кекса. Изсипвам половината на дъното на две формички за кекс, на които съм сложила хартия за печене. Като казвам половината, разбира се, това е много ориентировъчно. Мери се на око.
Към останалата част добавям 2-3 супени лъжици какао, пресявам го, за да не остане на бучки и бъркам с миксера.
Наясно съм, че това е дълбоко погрешна практика, защото бялата и какаовата смес стават с различна гъстота. Но мога да преживея този кулинарен позор.


С любимата си шпатулка избутвам в двете тави от какаовата смес и вече мога да ги сложа във фурната. Важно е тавата да се поставя внимателно във фурната и да не се блъсне или удари.
Понеже в момента имам орехови ядки, приготвени от грижовната ми майка, мога да направя кекса още по-хубав и да го покрия с тях. А понеже не всички обичат ядки, добавям орехи само към единия от двата кекса.
Мушкам тавите във загрятата фурна и я намалям на ~180 градуса.

Печенето отнема около 30-40 минути. Проверявам с клечка за зъби дали е опечен - клечката трябва да излиза чиста от кекса. Наснимала съм етапите на печенето.
Ето това са опечените два кекса. Всъщност на горния ред са други два кекса, които правих вчера, но са по същата рецепта, затова си позволих да ги добавя.
Един от най-трудните моменти при кексовете е, че се налага да се чака, преди да бъдат нарязани, докато изстинат напълно, обаче топли-топли са толкова приятни.

Ето и списък на съставките:
  • 3 яйца
  • 1 и 1/2 чаени чаши захар
  • 1/2 чаена чаша олио
  • 1 чаена чаша кисело мляко, в която се разбърква
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат (равна)
  • 2 чаени чаши брашно
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 1 щипка сол
  • 3 лъжици какао на прах, за половината смес
  • Орехи за поръсване.


Това е то.

Няма коментари: