Има различни рецепти за брауни, тази е семпла, резултатът почти винаги е сполучлив, единствено при печенето може да се сгреши.Отнема ~50 минути.
Започвам от печенето на орехите, 1 или 2 чаши орехи, ако имам време във фурната, но ако бързам - на няколко пъти по 1,5 мин. в микровълновата. Последния път ги изгорих и затова на по толкова кратко. Отварям, разбъркам и така 2-3 пъти. Като са готови започват да миришат на печени и люспите им могат да се отделят. Не е задължително, но е по-приятно да са без люспи, оставям орехите да поизстинат.
После разтопявам половин масло от 125 гр. ако е на котлон - правя цялата смес в метален съд, тоя път го правих в микровълновата и забърках сместа в пластмасова купа. Добавям 6 пълни супени лъжици какао.Според мен на нашия пазар най-хубавото е какао ION - дава много приятен вкус и аромат, а цветът му е по-светло кафяв, кадифен някакъв. Има го в Била. Към 2 лева е.
Добавям 1 чаша захар, приятно се получава със смесена кафява и бяла 1:3, като на снимката. Може и само бяла. Ако е само кафява не е достатъчно сладко, но пак е хубаво.
Прибавям 2 доказано пресни яйца (щото браунито се яде леко недопечено), 1/3 чаша брашно, едно пакетче ванилия (може и течна) и 1/4 лъжичка сол.
Бъркам с лъжица и добавям печените орехи.Като се смесят ги изсипвам в намазана с масло и посипана с какао стъклена тава. Става и в метална. Разстилам сместа, (при печенето ще изпълни формата на тавата) и я слагам в загрята фурна, нагласена на 160 градуса.
Печенето е кратко - около 15- 20 мин. Проверявам дали браунито се люлее като течност, като се повтвърди го дупча с клечка за зъби. Клечката трябва да е изцапана с шоколад на около половината от дебелината на браунито - само на върха.
Изваждам тавата от фурната и го оставям да се охлади.
За да не се разтроши го режа преди да изстине напълно. А ако е за носене навън - в алуминиево фолио е удобно.
Ето и списък на съставките:
60 гр. масло
6 супени лъжици какао на прах
1 чаша захар (кафява плюс бяла)
2 яйца
1/3 чаша брашно
ванилия
1/4 малка лъжичка сол
1-2 чаши печени орехи
Това е то.
Няма коментари:
Публикуване на коментар