неделя, 1 януари 2012 г.

Рецепта за Брауни

През празничните дни направих греяно вино по рецептата на Боби Димитров, paella по някаква изпринтена рецепта от испански кулинарен блог, на който съм загубила линка, бобен дип, по рецептата на Магдалина Генова и понеже е толкова приятно, че може да се намерят хубави рецепти из интернет, пък и съм изпълнена с празнично настроение, реших да споделя любимата си рецепта за брауни и наснимах процеса на правенето.
Има различни рецепти за брауни, тази е семпла, резултатът почти винаги е сполучлив, единствено при печенето може да се сгреши.Отнема ~50 минути.


Започвам от печенето на орехите, 1 или 2 чаши орехи, ако имам време във фурната, но ако бързам - на няколко  пъти по 1,5 мин. в микровълновата. Последния път ги изгорих и затова на по толкова кратко. Отварям, разбъркам и така 2-3 пъти. Като са готови започват да миришат на печени и люспите им могат да се отделят. Не е задължително, но е по-приятно да са без люспи, оставям орехите да поизстинат.
После разтопявам половин масло от 125 гр. ако е на котлон - правя цялата смес в метален съд, тоя път го правих в микровълновата и забърках сместа в пластмасова купа. Добавям 6 пълни супени лъжици какао.Според мен на нашия пазар най-хубавото е какао ION - дава много приятен вкус и аромат, а цветът му е по-светло кафяв, кадифен някакъв. Има го в Била. Към 2 лева е.

  Добавям 1 чаша захар, приятно се получава със смесена кафява и бяла 1:3, като на снимката. Може и само бяла. Ако е само кафява не е достатъчно сладко, но пак е хубаво.
Прибавям 2 доказано пресни яйца (щото браунито се яде леко недопечено), 1/3 чаша брашно, едно пакетче ванилия (може и течна) и 1/4 лъжичка сол.
  
Бъркам с лъжица и добавям печените орехи.Като се смесят ги изсипвам в намазана с масло и посипана с какао стъклена тава. Става и в метална. Разстилам сместа, (при печенето ще изпълни формата на тавата) и я слагам в загрята фурна, нагласена на 160 градуса.

Печенето е кратко - около 15- 20 мин. Проверявам дали браунито се люлее като течност, като се повтвърди го дупча с клечка за зъби. Клечката трябва да е изцапана с шоколад на около половината от дебелината на браунито - само на върха.
Изваждам тавата от фурната и го оставям да се охлади.
За да не се разтроши го режа преди да изстине напълно. А ако е за носене навън - в алуминиево фолио е удобно.
Ето и списък на съставките:
60 гр. масло
6 супени лъжици какао на прах
1 чаша захар (кафява плюс бяла)
2 яйца
1/3 чаша брашно
ванилия
1/4 малка лъжичка сол
1-2 чаши печени орехи

Това е то.

Няма коментари: