вторник, 29 април 2014 г.

За България с любов

Не искам да съдя обикновените хора от Розово. Да съдя хората, които се страхуват, е като да съдя жертвите, а не извършителите. В селата ни има сериозни проблеми със сигурността. Къщата, в която живееха моите баба и дядо в село Кръвеник например, толкова пъти е тарашена, че вече не мога да ги преброя.

Навсякъде в страната има обири и престъпления от години, особено в изолираните места. И не ми казвайте, че има значение дали крадците, обирджиите и изобщо престъпниците са българи, цигани или марсианци.
Проблемът е, че всички тези престъпления най-често остават безнаказани. Проблемът е, че полицията най-често не си мърда пръста.
Проблемът е, че институциите са пасивни и не се търсят решения, а се подклажда страх и се внушава, че опасни за българите са... бежанците. 

Хора, бежанците са жертви, ние също. 

Хулиганите и насилниците в Розово трябва да бъдат наказани, разбира се, но основните виновници са в правителството, парламента и прокуратурата, които създадоха това напрежение и позволиха да се стигне до това положение.
Снимка capital.bg
Като говорим за заплахи и законност, искам да попитам, как е възможно например Магдалена Ташева, зам.-председател на Групата за приятелство България - Сирия, да си позволява в официални изявления да говори глупости като: "Сирийските бежанци са частна мюсюлманска армия, обучена за терористични действия в лагери по турско-сирийската граница" и от това да не следват никакви санкции. Дори напротив, на въпросната госпожа се дава широка трибуна да сее смрад и омраза и нито една институция не ѝ потърси сметка

На много подобни изказвания сме ставали свидетели през последните месеци и години. Изказвания, в които има явна дискриминация, нетърпима липса на толерантност и които са абсолютно нецивилизовани и неприемливи. 
Въпросът е къде са прокуратурата, МВР, СЕМ? Къде ни е здравият разум?

Пълни с омраза хора, които да изразяват крайни и агресивни позиции има и ще има, неизбежно е. Навсякъде по света има хулигани, насилници и крадци, но в момента, не без помощта на това импотентно правителство и продажен парламент, заети да пазят интересите и положението на властимащите, тези утаечни елементи изплуват, получават гласност и публичност, надуват се, стават все по-шумни и нагли.

А хората, които се противопоставят на този зараждащ се фашизъм, са избутвани на заден план, оставени са без политическо представителство и без медийна изява, с гасанеща надежда за живот в нормална среда. И това заглушаване на гласа на разума е целенасочено и умишлено.

Може би съм идеалист, но аз отказвам да приема, че всички хора в Розово са като емблематичната дебеловрата мутра с ланец, развяваща българското знаме. Не са такива и хората на България, които познавам и обичам. Омразата на българина към бежанците, към малцинствата, към различните се разпалва от политиците и подхрава от неграмотността, от бедността и мизерията. Изродените медии я тиражират, а безнаказаността и липсата на адекватни реакции на институциите превръща цялата нагнетена негативна енергия в грозни и срамни действия.

Искам си родината обратно. 
Искам страната ни да заема достойно място в Европа и тези, които избираме, да защитават нашите интереси, а не интересите на големи олигархични кръгове, от които очакват лични и партийни облаги. 
Искам свобода на медиите. Искам да се сложи край на престъпната им зависимост от изпълнителната власт, която задкулисно разпределя огромни рекламни бюджети според послушанието на медиите и интересите на политическите кукловоди.
Искам престъпните думи и действия да бъдат справедливо наказвани от независима и стабилна съдебна система. 
Искам справедливи закони и правила, които да се спазват и да важат за всички. 
Ако и вие го искате, гласувайте! 
Бездействието ни струва прекалено скъпо.
P.S. И разбира се искам #оставка!
Да се чете "оставка и затвор".

Няма коментари: