понеделник, 7 януари 2013 г.

Референдум - Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

Искам да подходя отговорно на референдума и си мисля.


Ако гласуват над 60% от гласоподавателите, решението на референдума ще бъде прието.
Това е малко вероятно, не си представям да отидат до урните поне 4 345 500 души. Но ако все пак се случи и над 50% гласуват "ЗА" - това означава, че мъките продължават, набутваме се в схеми и надигравания за апетитни хапки и интереси на хора, на които не вярваме.


Ако поне 2 172 751 души гласуват с "НЕ", това отново не гарантира нищо. Защото във въпроса е заложено и увъртането "чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала", а ако преместят предвидения за Белене реактор в Козлодуй, това всъщност може да бъде тълкувано като нова мощност във вече съществуваща, а не "нова" ядрена електроцентрала.

Има и още една опасност, ако гласуваме с "НЕ", най-вероятно ще се окаже, че широко отваряме вратите към добива на шистов газ, който временно е отложен. Представям си кампанията - "Хора, вие казахте "НЕ" на ядрената енергетика, но имаме нужда от електроенергия и това е "чистата" алтернатива" със съвсем "наш" шистов газ, който ще плащаме на Шеврон.

Ако на референдума гласуват между 20 и 60% от гласоподавателите, решение ще трябва да бъде взето и то ще бъде гласувано в Народното събрание. Но някак нямам чувството, че ще гласуват в полза на българските граждани.

Затова ми се струва най-разумно да не гласувам изобщо. Защото чрез гласуване с "Да" или "Не" всъщност бих изразила съгласие с една явна манипулация и бих дала допълнителни пълномощия на правителството и на Народното събрание. И то в дългосрочен план, надхвърлящ техния мандат.


Няма коментари: